Juletræets historie

Juletræets historie

Hvor stammer juletræet fra?

For ca. 500 år siden siges det at en gruppe ugifte købmænd i Riga bar et eller flere juletræer med pynt til markedspladsen, hvor de og andre dansede om træerne. Det er det første sikre vidnesbyrd om grantræets indtog i juleskikken.

I 1500-tallet finder man en del lokale historier om juletræer i det sydlige Tyskland.

Danmark fik juletræstraditionen via de dansk-tyske familier. I Holsteinborg tændte man det første juletræ i 1808. I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade. Det var primært det bedre borgerskab der tog traditionen til sig

Uden for København dukkede den kommende tradition også op på herregårde og i lærer- og præstehjem – og den spredte sig også til litteraturen, hvor vi fx. kan læse om 1800 tallets juletræ i H.C. Andersens ‘Grantræet’ og ‘Den lille Pige med Svovlstikkerne’. Også begyndte digtere at formidle samler og fortællinger om juletræet.  

Det var dog først omkring 1900-tallet, at juletræet blev almindeligt i de
fleste danske hjem.

I dag kan man købe juletræ af den samme sort som er blevet brugt i mange danskers hjem flere 100 år her på juletræsportalen.dk


 

 

 

Pynt til juletræ

Da juletræet blev almindeligt i alle danske hjem for godt hundrede år siden, var det stadig en meget dyr udgift for mange lavtlønsgrupper at købe et juletræ.

Nogle husstande havde stadig ikke råd og derfor var et billigere alternativ at pynte en kost med grene og den slags. I tiden op til 2. Verdenskrig faldt prisen dog så meget, og juletræet blev til allemandseje.

De første juletræer var sparsomt pyntet med smågaver. Disse hang på træerne i kræmmerhuse, flettehjerter og små kurve, indtil gaverne efterhånden blev så store og de kom under træet.

Levende lys kom også på grenene for at kunne lyse træet op. Det første juletræ med elektrisk belysning var ellerede i 1882 i New York. Kun tre år efter, at Thomas Edison havde opfundet glødelampen.

Juletræets top er for mange det vigtigste af få pyntet, her findes der flere forskellige traditioner.

Toppynten har ændret sig gennem tiden fra at englen igennem 1800-tallet fik alternativer som Dannebrog, storken, nissen, spiret og ikke mindst Betlehemsstjernen. Stjernen er i dag den mest udbredte pynt at putte på toppen af juletræet.


 

Valg af juletræ

 

 

Normanngran

Normanngran
I den sidste halvdel af 1900-tallet blev ædelgranen mere og mere populær.

Det har tættere grene og holder sig længere uden at drysse og gulne. Af disse er typen, der hedder nordmannsgran, det mest almindelige juletræ i dag. Det er lidt blåligt i nålene, som er bløde. Det har længere holdbarhed end andre arter, og det kan stå hele julen uden at drysse.

 

Rødgran

I begyndelsen var det mest almindeligt med rødgranen, hvilket gør, at mange forbinder det med at være den mest klassiske type juletræ.

Det er også et rødgran, som H.C. Andersen skrev om i fortællingen “Grantræet”. Men da skikken med juletræer blev indført, var der ikke centralvarme i de fleste danske hjem, som derfor var naturligt kolde og fugtige. Det gav de optimale opbevaringsforhold for rødgranen, som ellers har det med at miste sine nåle, når temperaturen stiger. Man siger, at et rødgran kan stå inde i 7-10 dage, før det drysser.

Køb juletræ samt begge disse sorter på juletræsportalen 


 

 

Antal juletræer

Over 1 million juletræer sendes hvert år fra de 28 EU-lande til landene uden for EU. Eksporten går ikke bare til omkringliggende lande i Europa, men også til andre verdensdele som Asien og Afrika. Fx eksporterer EU næsten 3.000 juletræer til Singapore, knap 2.000 til Thailand, 719 til Gabon og 212 til Senegal.

Da dansk eksport af juletræer er stort er arealet af juletræer også blevet større gennem årene. Ved Juletræsportalen.dk kan du køb juletræ som som er af den gode danske kvalitet som vi er kendt for i Danmark.